V našom novozrodenom výrobku a tiež v starších, dlhšie predávaných výrobkoch obsahujúcich kurkumu používame dve najvynikajúcejšie suroviny kurkumínu, ktoré sú momentálne dostupné. Ďalej predstavíme, prečo sú také špeciálne a ako priaznivo účinkujú na náš organizmus.
Prečo je kurkuma špeciálna?
Koreň kurkumy sa používa najmenej 4000 rokov v Indii a v okolitých krajinách. Je to jednou z ich najhodnotnejších liečivých bylín, ktorá je zároveň neodpustiteľnou zložkou mnohých ich zmesí korenín. Pre svoje zvláštne účinky rýchlo vzbudila pozornosť vedy, vďaka tomu ju začali čoraz viac skúmať.
Kurkumín nachádzajúci sa v kurkume, čo je zodpovedný za jej žltú farbu, je jednou z najviac skúmaných účinných látok, ktorá prostredníctvom svojho antioxidačného a protizápalového účinku poskytuje účinnú pomoc pri mnohých rôznych problémoch. Jediným problémom je, že perorálne podávaný kurkumín sa nedostáva do krvného obehu z črevného systému, avšak k tomu, aby svoj priaznivý účinok mohol vyvíjať v celom organizme a nielen v zažívacom systéme, musí sa dostať do krvného obehu.
Komu sa oplatí užívať výrobky s obsahom kurkumy?
Našťastie, dnes už je dostupných viac riešení, aby sa perorálne podávaný kurkumín s vysokou účinnosťou dostal do krvného obehu. Tieto výrobky sa stali účinnými vo viacerých prípadoch okrem zažívacích ťažkostí. Z rôznych riešení napomáhajúcich vstrebávanie sme aplikovali najprirodzenejšie a najviac účinné metódy, ktoré sú jedinečné vďaka našim vlastným vývojom.
Dopĺňanie kurkumínu produkovalo sľubné výsledky v nasledujúcich prípadoch:
- Zmiernenie zápalu kĺbov a sprevádzajúcich chronických bolestí
- Zmiernenie úzkosti a príznakov depresie (prostredníctvom zmiernenia zápalov nervového systému)
- U iných ochorení súvisiacich s chronickým zápalom, napríklad v prípade zápalu zažívacieho systému, cukrovky typu 2 a pri určitých nádoroch
- Priaznivo ovplyvnil hladinu krvných lipidov, pečeňových hodnôt a iných hodnôt ukazujúcich zápal, ďalej zlepšoval funkčnosť srdcovo-cievneho systému.
Ktoré sú najvýznamnejšie účinné látky kurkumy?
Najvýznamnejšími účinnými látkami kurkumy sú kurkuminoidy. Najvýznamnejší z troch kurkuminoidov, ktoré kurkuma obsahuje, je kurkumín. Kurkuma obsahuje okrem kurkuminoidov aj komponenty esenciálnych olejov, z ktorých sú najúčinnejšie tzv. aromatické turmeróny. Tieto zlepšujú aj účinok kurkuminoidov, ale aj samé disponujú priaznivými účinkami, napríklad zmierňujú zápaly. Okrem kurkuminoidov a komponentov esenciálnych olejov (turmerónov) kurkuma obsahuje vo vode rozpustné polysacharidy, ktoré sa zdali byť účinné v prípade kĺbových ťažkostí, podobne ako kurkumín.
Najúčinnejšími a najskúmanejšími komponentmi kurkumy sú teda kurkuminoidy, ale rovnako prospešné sú aj komponenty esenciálnych olejov (aromatické turmeróny) a vo vode rozpustné polysacharidy kurkumy. K tomu, aby sme mohli zistiť všetky pozitívne účinky kurkuminoidov, musíme si zvoliť taký výrobok, ktorý sa naozaj veľmi dobre vstrebáva.
Dôležité rozdiely medzi rôznymi výrobkami obsahujúcimi kurkumu
Ako v prípade každej formy užívania účinných látok, aj v prípade preparátov kurkumy sa účinnosť ukazuje tak, že v akej miere sa účinné látky dostanú k tým orgánom/tkanivám/bunkám, na ktoré majú mať pozitívny vplyv.
Aby náš organizmus naozaj mohol zužitkovať kurkuminoidy, najprv ich musíme dostať cez črevnú stenu, potom treba zabezpečiť, aby čo najdlhšie dosiahli vhodnú hladinu v krvi, aby sa potom dostali do buniek. Pretože sa náš organizmus snaží vylúčiť kurkuminoidy, nie je jednoduché dosiahnuť, aby daný výrobok bol účinný. Pre úspech sa pokúsili použiť viaceré technológie, pričom kurkuminoidy kombinovali s rôznymi inými látkami, alebo rôznymi metódami zlepšovali ich vstrebávanie.
Existujú mnohé výrobky s obsahom kurkuminoidov, ale iba dva z nich sú také, ktoré trvalo dosiahli dostatočne vysokú hladinu v krvi a tak s istotou dostali kurkuminoidy do buniek: CurQfen® a BCM-95®/Curcugreen®/Bio-Curcumin ®. Z uvedených jedine o CurQfen® existujú také výskumy, počas ktorých sledovali celú životnú dráhu kurkuminoidov v každom orgáne po ich užívaní krátkodobo aj dlhodobo. Iba o CurQfen® existuje taký humánny klinický výskum, počas ktorého potvrdili jeho prítomnosť v mozgu aj prostredníctvom zmien mozgových vĺn. Popri tom najviac výskumov meralo stupňovanie hladiny v krvi po prípade užívania rôznych dávok voľného kurkumínu.
Ktoré sú zložky a výhody nového výrobku GAL Kurkuma-komplex?
CurQfen®
Hlavnou zložkou GAL Kurkuma-komplexu je CurQfen®, čo je 100%-ne prírodný: obsahuje cca. 40% kurkuminoidov, kým zvyšných 60% je tzv. galaktomanan vláknina získaná zo semien senovky gréckej. (Tento výťažok vláknin neobsahuje saponíny a fytoestrogény nachádzajúce sa v senovke gréckej.) Pomocou ultrazvuku, prostredníctvom technológie tzv. FenuMAT® vytvoria s týmito vlákninami takú maticovú štruktúru pre kurkuminoidy, čo je nová generácia liposomických technológií.
Touto technológiou je možné dosiahnuť taký účinok, ktorý nielen dostane účinné látky do krvného obehu obchádzajúc pečeň, tráviacu sústavu a neutralizujúci enzýmový systém, ale aj rovnomerne, predĺžene, aby každá bunka nášho organizmu (vrátane mozgových buniek) mohla z nich prijať čo najviac a aby sa dostali aj k bunkovým ústrojčekom. Prakticky v určitom zmysle je to účinnejšie ako intravenózne dávkovanie, môže dosiahnuť účinnosť pol- alebo celodňového, rovnomerného intravenózneho dávkovania.
Zlúčili sme dva najúčinnejšie výrobky
Požiadali sme odborníkov na technológiu FenuMAT® o vyvinutie takej verzie CurQfen®, v ktorej integrujú do matice vlákniny FenuMat® nielen kurkuminoidy, ale aj esenciálny olej koreňa kurkumy, a to tak, aby spracovali rovnaký pomer aromatického turmerónu a kurkuminoidu, ktorý sa nachádza vo výrobku kurkumy Bio-Curcumin® (=CurcuGreen®/BCM-95®), ktorý považujeme za zatiaľ najlepší. T. j. ako keby aplikovali na túto už predstavenú surovinu technológiu FenuMAT® akoby integrujúc výhody dvoch najúčinnejších výrobkov Curcugreen® a CurQfen®.
Obsahuje aj turmacín
Do svojho výrobku sme popri CurQfen® vyvíjaného podľa našich želaní sme zmiešali aj Turmacin®, aby sme dodali nášmu výrobku aj výhody vo vode rozpustných polysacharidov nachádzajúcich sa v kurkume. Preto sme si zvolili Turmacin®, lebo jednak je 100% prírodný a obsahuje iba vo vode rozpustné účinné látky kurkumy, t. j. polysacharidy kurkumy, jednak o jeho účinku na zmiernenie zápalu kĺbov už existuje klinický výskum. Síce tieto nie sú ani zďaleka také presvedčivé ako výskumy realizované s BCM-95® a CurQfen®, ale predsa len boli vykonané. Okrem toho je v nich aj taká romantická myšlienka, že možno nie je náhoda, že kurkuma obsahuje vo vode rozpustné polysacharidy, snáď existuje synergický efekt medzi nimi a kurkuminoidmi, keď to je už prítomný medzi kurkuminoidmi a turmerónmi.
Postačuje aj oveľa nižšia dávka
Obrovskou výhodou CurQfen® je aj oproti BCM-95®, že pre dosiahnutie rovnakého výsledku stačí užívať aj oveľa menšie množstvo účinnej látky. T. j. v pomere menej kurkumínu sa dostane do črevného systému a viac do krvi a to predstavuje veľkú výhodu pre tých, u ktorých iné výťažky z kurkumy spôsobujú tráviace ťažkosti ako napríklad kyprú stolicu, pálenie záhy alebo nutkanie na zvracanie. Už 250 mg dávka CurQfen® (cca. 91 mg kurkuminoidu) zabezpečuje dostatočne vysokú hladinu v krvi, ďalej už 400 mg denná dávka je účinná proti problémom s kĺbami klinicky overeným spôsobom.
Komu odporúčame nový GAL Kurkuma-komplex?
Podľa terajšieho stavu vedy náš výrobok GAL Kurkuma-komplex poskytuje najviac možného, ale ako dávnejšie osvedčenú metódu sme ponechali aj naše staršie výrobky, GAL Biocurcumin+ a GAL Biocurcumin+ Forte. Odporúčame, že ak niekto nepozoruje v prvom kole dostatočnú mieru zlepšenia po užívaní starších výrobkov, nech smelo vyskúša nový GAL Kurkuma-komplex!
Dávkovanie
Je vhodné doplniť denne 1-3 ks, trebárs aj naraz, ak užívame viac ako 1. Stravovanie neovplyvňuje jeho účinok, tým pádom je možné ho užívať počas jedla, ale aj nezávisle od neho.
Zdroje:
1. Ireson, et al. Characterization of metabolites of the chemopreventive agent curcumin in human and rat hepatocytes and in the rat in vivo, and evaluation of their ability to inhibit phorbol ester-induced prostaglandin E2 production. 2001. Cancer Research, 61, 1058–1064.
- Pan, M. et al. Biotransformation of curcumin through reduction and glucuronidation in mice. Drug Metab. Dispos. 1999, 27 (4), 486–94.
- Shoji M et al., Comparison of the effects of curcumin and curcumin glucuronide in human hepatocellular carcinoma HepG2 cells. Food Chemistry. 2014, 151; 126-132.
- Choudhury, Ambar K. et al. “Synthesis and Evaluation of the Anti-Oxidant Capacity of Curcumin Glucuronides, the Major Curcumin Metabolites.” Ed. Michael Breitenbach. Antioxidants 4.4 (2015): 750–767.
- Schiborr, C., Kocher, A., Behnam, D., Jandasek, J., Toelstede, S. and Frank, J. (2014), The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol. Nutr. Food Res., 58: 516-527. doi:10.1002/mnfr.201300724
- Krishnakumar IM, Abhilash Maliakel, Gopakumar G, Dinesh Kumar, Balu Maliakel, Ramadasan Kuttan: Improved blood–brain-barrier permeability and tissue distribution following the oral administration of a food-grade formulation of curcumin with fenugreek fibre. Journal of Functional Foods, Volume 14, 2015, Pages 215-225, ISSN 1756-4646 doi:10.1016/j.jff.2015.01.049.
- Manna, J.; Dunbar, G.L.; Maiti, P. Curcugreen Treatment Prevented Splenomegaly and Other Peripheral Organ Abnormalities in 3xTg and 5xFAD Mouse Models of Alzheimer’s Disease. Antioxidants 2021, 10, 899. doi:10.3390/antiox10060899
- Dinesh Kumar, Della Jacob, Subash PS, Abhilash Maliakkal, Johannah NM, Ramadassan Kuttan, Balu Maliakel, Veera Konda, Krishnakumar IM. Enhanced bioavailability and relative distribution of free (unconjugated) curcuminoids following the oral administration of a food-grade formulation with fenugreek dietary fibre: A randomised double-blind crossover study. Journal of Functional Foods, Volume 22, 2016, Pages 578-587, ISSN 1756-4646, doi:10.1016/j.jff.2016.01.039
- Kannan, R. G., Abhilash, M. B., Dinesh, K., Syam, D. S., Balu, M., Sibi, I., & Krishnakumar, I. M. (2021). Brain regional pharmacokinetics following the oral administration of curcumagalactomannosides and its relation to cognitive function. Nutritional Neuroscience, 1–12. doi:10.1080/1028415x.2021.1913951
- Aman Khanna, Syam Das S, R. Kannan, Andrew G. Swick, Cristina Matthewman, Balu Maliakel, Sibi P. Ittiyavirah & I. M. Krishnakumar (2020) The effects of oral administration of curcumin–galactomannan complex on brain waves are consistent with brain penetration: a randomized, double-blinded, placebo-controlled pilot study, Nutritional Neuroscience, doi:10.1080/1028415X.2020.1853410
- Panda, Sanjib Kumar et al. “The enhanced bioavailability of free curcumin and bioactive-metabolite tetrahydrocurcumin from a dispersible, oleoresin-based turmeric formulation.” Medicine vol. 100,27 (2021): e26601. doi:10.1097/MD.0000000000026601
- Sidney J. Stohs, Jin Ji, Luke R. Bucci & Harry G. Preuss (2018) A Comparative Pharmacokinetic Assessment of a Novel Highly Bioavailable Curcumin Formulation with 95% Curcumin: A Randomized, Double-Blind, Crossover Study, Journal of the American College of Nutrition, 37:1, 51-59, doi:10.1080/07315724.2017.1358118
- Gota VS, Maru GB, Soni TG, Gandhi TR, Kochar N, Agarwal MG. Safety and pharmacokinetics of a solid lipid curcumin particle formulation in osteosarcoma patients and healthy volunteers. J Agric Food Chem 2010;58(4):2095–9.
- Antony B, Merina B, Iyer VS, Judy N, Lennertz K, Joyal S. A pilot cross-over study to evaluate human oral bioavailability of BCM-95CG (Biocurcumax), a novel bioenhanced preparation of curcumin. Indian J Pharm Sci 2008;70(4):445–9.
- Krishnakumar IM; Abhilash Ravi; Dinesh Kumar; Ramadasan Kuttan; Balu Maliakel (2012). An enhanced bioavailable formulation of curcumin using fenugreek-derived soluble dietary fibre. , 4(1), 348–357. doi:10.1016/j.jff.2012.01.004
- Pandaran Sudheeran, Subash; Jacob, Della; Natinga Mulakal, Johannah; Gopinathan Nair, Gopakumar; Maliakel, Abhilash; Maliakel, Balu; Kuttan, Ramadasan; IM, Krishnakumar (2016). Safety, Tolerance, and Enhanced Efficacy of a Bioavailable Formulation of Curcumin With Fenugreek Dietary Fiber on Occupational Stress. Journal of Clinical Psychopharmacology, 36(3), 236–243. doi:10.1097/jcp.0000000000000508