V akom prípade je vhodné zvoliť si GAL Laktoferrin plus?
Mnoho odborných výskumov zistilo jeho účinnosť pri liečbe vírusových, bakteriálnych a kvasinkových infekcií, ďalej pri usporadúvaní zásobovania železom. Náš výrobok GAL Laktoferrin Plus odporúčame v nasledujúcich prípadoch:
- Na liečbu infekcií ako kúru
- V období infekcií dýchacích ciest na predchádzanie ochoreniam
- Na zlepšenie zásobovania železom
Čo je to laktoferín?
Laktoferín je bielkovina, ktorá robí kolostrum takým hodnotným. Toto posledné však obsahuje mnoho nežiadaných rastových faktorov, mliečnu bielkovinu, mliečny cukor a hormóny, ktorých je GAL Laktoferrin Plus zbavený, prípadne v stopách môže obsahovať mliečnu bielkovinu. Obsahuje všetky tri laktoferíny prirodzene sa nachádzajúce v kolostre, ale v najväčšom množstve ten apo-laktoferín, ktorý je z nich najhodnotnejší. Tento výrobok sme vyvinuli spoločne s tímom Táplálkozás-Beállítás™.
Dve mimoriadne účinné zložky materského mlieka
Materské mlieko je jeden veľmi špeciálny „vynález” prírody. Obsahuje také látky, ktoré sú potrebné k vyvinutiu črevnej flóry a imunitného systému, pričom dokonale vyživuje makro- aj mikroživinami.
Vo vode rozpustné vlákniny nachádzajúce sa v materskom mlieku rozvíjajú črevnú flóru aj imunitný systém – tieto nosí ďalsí náš výrobok, GAL Flora komplex vláknin. V materskom mlieku je ale jedna ďalšia veľmi dôležitá zložka, ktorá disponuje silným antibakteriálnym, antivirotickým, antimykotickým účinkom a efektom rozkladania biofilmu, prostredníctvom ktorých podporuje črevnú flóru spolupracujúc so selektívnymi prebiotickými vlákninami nachádzajúcimi sa v materskom mlieku.
V kolostre sa to nachádza vo výnimočne veľkom množstve, veď kedy by batoľa potrebovalo silnejšiu ochranu, ak nie vtedy, keď sa prvýkrát stretne s vonkajším svetom? Laktoferín má tri typy, v závislosti od toho, koľko železa obsahuje: tzv. apo-laktoferín neobsahujúci železo má najsilnejší účinok, ale samozrejme, aj ostatné sú potrebné.
Zloženie GAL Laktoferrin plus
V našom výrobku používame výťažok z mlieka s obsahom laktoferínu so skoro 100%-nou čistotou, čo je dôležité preto, lebo takto obsah mliečnej bielkoviny a laktózy nášho výrobku je takmer nulový. V tomto výťažku – vďaka šetrnému postupu – všetky tri laktoferíny ostanú nedotknuté, k tomu s významnou prevahou apo-laktoferínu. Toto zmiešame s glycínom a malým množstvom mikronizovanej vlákniny bambusu, aby mal príjemnú chuť a aby sa ľahko rozpustil v akejkoľvek tekutine; glycín popri jeho mnohých blahodarných účinkoch zabezpečuje sladkú chuť a odstráni prirodzenú trpkosť laktoferínu.
Kým vlákniny materského mlieka pomáhajú predovšetkým črevnej flóre a odporúča sa ich dlhodobé, denné užívanie, zatiaľ laktoferín sa stane účinným v období infekcií, pričom zohráva dôležitú úlohu pri ich liečbe a prevencii.
Laktoferín je bezpečný spôsob náhrady železa počas tehotenstva
Počas tehotenstva približne 25% žien trpí nedostatkom železa. Síce náhrada železa môže byť škodlivá pre plod, ale aj to predstavuje problém, keď matka trpí nedostatkom železa. V takýchto prípadoch užívanie laktoferínu je najlepšie riešenie na odstránenie nedostatku železa, čo je oproti náhrade železa bezpečná v plnej miere.
Jedným z jeho hlavných výhod je, že zabraňuje škodlivým baktériám a iným pôvodcom chorôb, aby boli schopné zužitkovať železo neodpustiteľné k ich fungovaniu. Za svoj antibakteriálny účinok vďačí najmä odňatiu železa. Bezprostredná náhrada železa preto nie je dobrý nápad, lebo pôvodcovia chorôb a zlé črevné baktérie sa jej prostredníctvom dostanú k väčšiemu množstvu železa.
Výskum z roku 2014 potvrdil, že aj menšia dávka laktoferínu oveľa efektívnejšie zvyšuje hladinu železa v organizme ako samotné užívanie železa. Z matiek zúčastnených tohto výskumu tie, ktoré dostávali laktoferín, hodnota parametra IL-6 naznačujúceho zápal klesla, kým u tých, ktoré užívali železo, sa zvýšila. A čo je ešte dôležitejšie, medzi matkami, ktoré užívali laktoferín, nedošlo k potratu, kým v prípade matiek, ktoré užívali železo, žiaľ, v 5 prípadoch áno. (Počas experimentu 156 matiek dostávalo laktoferín, 139 železo.)
O 3 roky neskôr sa objavila metaanalýza, v ktorej zhrnuli výsledky štyroch výskumov zaoberajúcich sa užívaním laktoferínu a síranu železnatého a prišli k podobnej konklúzii. Laktoferín efektívnejšie zvýšil hodnoty krvi súvisiace so železom (hodnotu hemoglobínu, feritínu a sérového železa) ako samotná náhrada železa, ale oproti tomu nespôsobil nepríjemné tráviace ťažkosti.
Zdroje:
- Stoltzfus RJ. Iron deficiency: global prevalence and consequences. Food Nutr Bull. 2003 Dec;24(4 Suppl):S99-103. doi: 10.1177/15648265030244S206. PMID: 17016951.
- Murray MJ, Murray AB, Murray MB, Murray CJ. The adverse effect of iron repletion on the course of certain infections. Br Med J. 1978 Oct 21;2(6145):1113-5. doi: 10.1136/bmj.2.6145.1113. PMID: 361162; PMCID: PMC1608230.
- Nguyen M, Tadi P. Iron Supplementation. [Updated 2021 Sep 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557376/
- Garzon S, Cacciato PM, Certelli C, Salvaggio C, Magliarditi M, Rizzo G. Iron Deficiency Anemia in Pregnancy: Novel Approaches for an Old Problem. Oman Med J. 2020;35(5):e166. Published 2020 Sep 1. doi:10.5001/omj.2020.108
- Rosa L, Cutone A, Lepanto MS, Paesano R, Valenti P. Lactoferrin: A Natural Glycoprotein Involved in Iron and Inflammatory Homeostasis. Int J Mol Sci. 2017;18(9):1985. Published 2017 Sep 15. doi:10.3390/ijms18091985
- Paesano R, Pacifici E, Benedetti S, Berlutti F, Frioni A, Polimeni A, Valenti P. Safety and efficacy of lactoferrin versus ferrous sulphate in curing iron deficiency and iron deficiency anaemia in hereditary thrombophilia pregnant women: an interventional study. Biometals. 2014 Oct;27(5):999-1006. doi: 10.1007/s10534-014-9723-x. Epub 2014 Mar 4. PMID: 24590680.
- Abu Hashim H, Foda O, Ghayaty E. Lactoferrin or ferrous salts for iron deficiency anemia in pregnancy: A meta-analysis of randomized trials. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2017 Dec;219:45-52. doi: 10.1016/j.ejogrb.2017.10.003. Epub 2017 Oct 4. PMID: 29059584.
- Ali AS, Hasan SS, Kow CS, Merchant HA. Lactoferrin reduces the risk of respiratory tract infections: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2021 Oct;45:26-32. doi: 10.1016/j.clnesp.2021.08.019. Epub 2021 Sep 3. PMID: 34620326.