Aký je rozdiel medzi hovädzími a bravčovými kolagénovými peptidmi?
Priaznivé účinky našich dvoch výrobkov s obsahom hovädzieho kolagénu, biologické výhody ich užívania sa nelíšia od bravčového kolagénu, takže tento opis nenosí v sebe odlišnosti.
Je ale dôležité zdôrazniť, že nami používaná surovina pre hovädzí kolagén pochádza výlučne od voľne chovaného, pasúceho sa hovädzieho dobytka, zo šetrného chovu.
Na čo sú dobré kolagénové peptidy?
Bielkoviny kolagénového typu predstavujú najväčšiu časť bielkovín, z ktorých sa organizmus cicavcov skladá, pretože väčšinou práve z týchto sa skladajú kosti, kĺby, cievy, väzivá a rôzne orgány.
Naša moderná strava obsahuje málo bielkovín kolagénového typu a aj tieto sa skladajú z ťažko stráviteľných, veľkých molekúl. Oproti tomu kolagénové peptidy obsahujú bielkoviny kolagénového typu v ľahko stráviteľnej forme a ich účinnosť bola podložená mnohými vedeckými výskumami.
Pozitívne účinky dopĺňania kolagénových peptidov
Vplyvy na pokožku a vlasy:
- Zmierňuje hĺbku väčších vrások a zastavuje tvorbu nových. Pritom pomáha odstrániť aj menšie vrásky.
- Stupňuje hydratáciu a pružnosť pokožky
- Zvyšuje obsah kolagénu a elastínu v pokožke
- Zvyšuje hladinu hemoglobínu meranú v pokožke, tým zlepšuje krvný obeh
- Znižuje tvorbu mastnoty pleti a tým aj tvorbu a vážnosť akné
- Prispieva k silnejším a hustejším vlasom a tiež k ich rýchlejšiemu rastu
- Obmedzuje seborreu (tvorbu vlasového mazu a lupín)
- Znižuje difúzne a mužské vypadávanie vlasov (v prípade mužov i žien)
Ostatné pozitívne účinky:
- Pre svoj obsah glycínu zlepšuje kvalitu spánku
- Zmierňuje bolesti kĺbov
- Stupňuje periferiálny krvný obeh
- Zlepšuje schopnosti učenia, memóriu a obnovovaciu schopnosť
- Pomáha znížiť chuť do jedla prostredníctvom vyváženia hormónov produkovaných tráviacim systémom
- Stupňuje tvorbu nervových buniek vo veľkom mozgu, ale o tom sa robili iba pokusy na myšiach.
Z čoho sa skladajú bielkoviny kolagénového typu?
Doteraz bolo identifikovaných 28 bielkovín kolagénového typu, ale viac ako 90% kolagénových bielkovín, z ktorých sa náš organizmus skladá, patrí do I. typu. Kolagénové bielkoviny sa líšia od ostatných bielkovín najmä vo veľkosti a zložení aminokyselín. Tieto sú najväčšie bielkoviny v našom organizme.
Ich aminokyselinové zloženie sa líši v tom, že ich obsah glycínu je veľmi vysoký (~35%), oveľa nižší je obsah tzv. vetvených aminokyselín (BCAA: leucín, izoleucín, valín), neobsahujú tryptofán a je oveľa nižší aj ich obsah cysteínu a metionínu. Onedlho vysvetlíme ich význam.
Naša moderná strava neobsahuje dostatočné množstvo bielkovín kolagénového typu
Kolagénové bielkoviny takmer úplne chýbajú v modernej západnej strave, totiž naše zdroje bielkovín pochádzajú väčšinou z mäsa bez kostí a nie zo živočíšnych častí s obsahom kolagénu ako sú napríklad kosti alebo koža. V dnešnej dobe čoraz zriedkavejšie konzumujeme huspeninu, vývar z kostí, paprčkový perkelt a podobné, čo predstavuje veľký problém z hľadiska príjmu kolagénu.
Pretože obsah bielkovín živočíšneho organizmu sa skladá väčšinou z kolagénových bielkovín a skoro celý príjem bielkovín našich predkov bol živočíšneho pôvodu, je logické, že drvivá väčšina nimi prijímaných bielkovín bola kolagénového typu.
Vplyv redukcie kalórií a obmedzenie príjmu bielkovín na dĺžku života
Je potvrdené, že v prípade zvierat prostredníctvom redukcie kalórií (CR=Calorie Restriction) je možné dosiahnuť značné predĺženie života a zníženie rizika chorôb. Podľa doterajších pokusov skúmané zvieratá dostali menej potravy a skúmali, o aký čas žili ďalej oproti kontrolnej skupine, ďalej to, o koľko menej často ochoreli.
U ľudí je dosť problematické vykonať takéto pokusy, preto v ich prípade je možné skúmať iba určité ukazovatele, z ktorých je možné vyvodiť rôzne závery. Pozitívny vplyv redukcie kalórií na dĺžku života a na zdravie vo veľkej miere pripisovali klesajúcej hladine IGF-1 a stúpajúcej hladine IGFBP-3 v dôsledku zníženia príjmu kalórií. IGFBP-3 je bielkovina, ktorá viaže IGF-1 a neutralizuje jej škodlivé účinky.
Do roku 2008 usporiadali iba krátkodobé pokusy podľa výskumov so znížením kalórií, ktoré trvali iba niekoľko týždňov alebo mesiacov. Počas nich pravidelne zisťovali, že aj u ľudí klesá hladina IGF-1, teda zníženie príjmu kalórií sa zdalo byť účinné. V roku 2008 sa ale zrodil výsledok prvého takého výskumu, kde dlhodobo skúmali účinky zníženia príjmu kalórií. Zistili, že táto metóda v prípade ľudí je účinná iba 3 mesiace, čo sa týka zníženého pomeru IGF-1/IGFBP-3, po čom to zase začalo rásť. Zároveň veganská skupina s vysokým príjmom kalórií, uhlohydrátov a nízkym príjmom bielkovín dlhodobo mala nízky pomer IGF-1/IGFBP-3.
Poprosili niekoľko členov skupiny so zníženým príjmom kalórií, aby pokračovali vo svojej diéte, počas ktorej svoj príjem bielkovín držali na nízkej úrovni podobne ako veganská skupina aj po tom, čo sa ich pomer IGF-1/IGFBP-3 znovu dostal na vysokú úroveň. Následne hore uvedený pomer znovu klesol na vhodnú úroveň.
Vedci zistili, že – oproti zvieratám – znížený príjem kalórií zvyšuje očakávanú dĺžku života iba vtedy, ak je obmedzený aj príjem bielkovín (~0,8 g/kg telesnej váhy), nie iba kalórií.
Nebezpečenstvá mäsa bez kostí a MTOR
Počas výskumu z roku 2012 zistili, že tzv. mTORC bielkovinový komplex silne bezprostredne aktivuje tzv. BCAA aminokyseliny, hlavne leucín. Tieto aminokyseliny sa vo väčšom množstve nachádzajú iba v mliečnych bielkovinách a v mäse. Zvýšená aktivita mTORC preto predstavuje taký veľký problém, lebo cez neho vyvíja väčšinu svojich nepriaznivých účinkov IGF-1 aj inzulín. Aktivitu mTORC zvyšuje aj IGF-1 aj inzulín, práve preto nie je dobré, ak ich hladina je vysoká.
Zvýšená aktivita mTORC znižuje dĺžku života a stupňuje riziko civilizačných chorôb. V dnešnej dobe už vyvíjajú lieky proti rakovine a srrdcovému infarktu na základe princípu obmedzenia aktivity mTORC. Zistenie výskumníkov je, že pre väčšinu ľudí by bola vhodná diéta paleolitného charakteru bez mäsa, založená na zelenine a komplexných uhlohydrátoch.
Vyšším príjmom kolagénu sú dostupné výhody zníženia príjmu kalórií
Aj tieto výskumy podložia význam kolagénových bielkovín, totiž tieto ledva obsahujú problematické aminokyseliny (BCAA, tryptofán, metionín), kým mäso a mliečne bielkoviny sú bohaté na ne.
Dnešné etniká, ktoré lovia a zbierajú, konzumujú oveľa viac bielkovín ako 0,8 g/kg telesnej váhy ako je odporúčané vo výskume z roku 2008, dokonca takýto nízky dlhodobý príjem bielkovín nie je zdravý; môže viesť ku chradnutiu svalov, oslabeniu imunitného systému a nepriamo aj k rednutiu kostí. Kolagénové bielkoviny ale znižujú aktivitu mTORC a pomáhajú znížiť hladinu tryptofánu a metionínu, toto všetko vedie k lepšiemu zdraviu a dlhšiemu životu. Dokonca podľa jedného výskumu z roku 2014 ich pomocou je možné znížiť aj hladinu IGF-1, čo tiež predĺžuje život.
V súhrne je možné tvrdiť, že pokojne môžeme konzumovať veľké množstvo bielkovín, ale dávajme pozor, aby príjem približne ich polovice pochádzal z mäsa bez kostí a zbytok z častí živočíchov obsahujúcich bielkoviny kolagénového typu alebo doplnkov s obsahom kolagénu.
Kolagénové peptidy sa líšia od potravinárskej želatíny
Preto je vhodné zvoliť si bezprostrednú náhradu kolagénu, lebo klasickú potravinársku želatínu (ako huspeninu) tvoria obrie bielkoviny, ktoré sú ledva stráviteľné. Tým pádom kolagénové bielkoviny prijaté v potrave nemajú značný vplyv na naše kĺby, pokožku, vlasy alebo cievy – výnimku tvorí, ak naše trávenie je veľmi dobré a konzumujeme veľa paprčkového perkeltu, vývaru z kostí a iné potraviny bohaté na kolagény.
Oproti tomu skoro 100% kolagénových peptidov sa dostane do krvného obehu, takto sú schopné vyvinúť svoj účinok všade, dokonca aj pri omnoho nižšom príjme. Počas skúmaní používali výlučne predstrávenú (hydrolyzovanú) želatínu/kolagén, vo väčšine prípadov vo forme prášku na prípravu nápoja, ktorý obsahoval peptidy kolagénu a nie celé bielkoviny.
Kolagénové peptidy sa oplatí užívať pre pozitívne účinky kolagénu, kým kolagénové bielkoviny v strave zase preto, lebo oproti ostatným bielkovinám nemá škodlivé účinky.
Zdroje:
- Sylvie Ricard-Blum: The Collagen Family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan; 3(1): a004978.
- Szpak, Paul (2011). "Fish bone chemistry and ultrastructure: implications for taphonomy and stable isotope analysis". Journal of Archaeological Science 38 (12): 3358–3372.
- Fontana et al. (Long-term effects of calorie or protein restriction on serum IGF-1 and IGFBP-3 concentration in humans. Aging Cell. 2008 Oct; 7(5): 681–687.4.
- Bodo Melnik: Dietary intervention in acne - Attenuation of increased mTORC1 signaling promoted by Western diet. Dermatoendocrinol. 2012 Jan 1; 4(1): 20–32.
- Trepanowski et al.: Impact of caloric and dietary restriction regimens on markers of health and longevity in humans and animals: a summary of available findings. Nutrition Journal 2011, 10:107
- Y. Ewald et al., “Dauer-independent insln/IGF-1-signalling implicates collagen remodelling in longevity,” Nature, doi:10.1038/nature14021, 2014.
- Proksch et al.: Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
- Schwartz et al.: Ingestion of BioCell Collagen(®), a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs . Clin Interv Aging. (2012)
- Kantor, I et al. 2002. Results of a Study Evaluating the Use of a Dietary Supplement Formula in the Management of Age-Related Skin Changes in Women with Moderate to Severe Wrinkling of the Periorbital Area. Journal of the American Nutraceutical Asscociation. Vol 5, No.2
- DERMSCAN study, 2008, Lyon France. Cutaneous properties of hydrolyzed collagen
- Ito et al.: Sebum secretion-blocking composition, and food or beverage containing same. US 8,969,523 B2 (2015 március 3.)
- ,RandazzoS.D.,BrunoC(1982)"effectofgelatincysteineonhairafterathreemonthstreatment“, J.Soc.Cosmet.Chemists33,95.
- D.,MorgantiP,(1982)titled:"Theinfluenceofgelatincysteinesupplementationontheaminoacidscompositionofhumanhair",acceptedforpresentationonXVIintern.CongressofDermatology May23-28Tokyo.
- Morganti P., Bruno C. Colelli G (1983) Geltina-cistina. Cheratogenesies trutturapilifcra Boil, Soc, It. Biol.Sper 59:20.
- P. DE Padova, A. TOSTI, titled: “Gelatin -Cyctine in Seborrheic Alopecia”, department of dermatology university of Bologna –Italy, February 15, 1985. J Appl. Cosmetol 1968;4;55-60 (April/June 1986).
- Morganti P., G. Fabrizl. B james, C. Bruno, titled: “Effect of gelatin-cystine and serenoa repens extract on free radicals level and hair growth”, Presented at Singapore clinical dermatology 2000 –Singapore 18-20 June, 1998
- Pam Z., Wikonkal N., Pam N., -15th Annual Meeting of the European Hair Research Society (EHRS) , Jerusalem, Israel, July 6-9, 2011.
- Benito-Ruiz et al.: A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2009, Vol. 60, No. s2 : Pages 99-113
- Schauss et al.: Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.Agric Food 21. Chem. 2012 Apr 25;60(16):4096-101.
- Jing et al. 2014.23. Bannai M, Kawai N. New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. J Pharmacol Sci. 2012;118(2):145-8.
- File et al.: Beneficial effects of glycine (bioglycin) on memory and attention in young and middle-aged adults. J Clin Psychopharmacol. 1999 Dec;19(6):506-12.
- Kakoi C. et al.: Collagen peptides enhance hippocampal neurogenesis and reduce anxiety related behavior in mice . Biomed Res. (2012).
- Rubio et al.: Oral ingestion of a hydrolyzed gelatin meal in subjects with normal weight and in obese patients: Postprandial effect on circulating gut peptides, glucose and insulin. Eat Weight Disord. 2008 Mar;13(1):48-53.
- THE SPECIFIC DYNAMIC ACTION OF GELATIN HYDROLYSATES by DAVID RAPPORT, From the Department of Physiology, Western Reserve University Medical School, Cleveland. Received for publication, October 8, 1926. Published the American Society 28. of Biological Chemists, Inc., Vol 71. p. 75-86 in English.
- Samraj et al.: A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. PNAS January 13, 2015. 112 (2) 542-547 https://doi.org/10.1073/pnas.1417508112
- Samraj et al.: Involvement of a Non-Human 2. Sialic Acid in Human Cancer. Front Oncol. 2014; 4: 33. 10.3389/fonc.2014.00033
- Eleftheriou et al.: Prevalence of anti-Neu5Gc antibodies in patients with hypothyroidism. Biomed Res Int. 2014;2014:963230. doi: 10.1155/2014/963230. Epub 2014 Jun 9.
- http://perfecthealthdiet.com/2015/01/neu5gc-red-meat-human-disease-part/
- http://perfecthealthdiet.com/2015/02/neu5gc-autoimmunity-hashimotos-hypothyroidism/