Prečo je dôležitý glycín?
Glycín je aminokyselina nachádzajúca sa v kolagéne v najväčšom množstve. Pretože v dnešnej dobe veľmi málo ľudí konzumuje mäso bohaté na kolagén, tým pádom je veľmi nízky aj príjem glycínu.
Glycín nepatrí k esenciálnym aminokyselinám, pretože ich vieme vyrobiť aj z iného, ale aj výskumy dokazujú, že nie sme schopní produkovať toľko glycínu, koľko by sme potrebovali k zdravému fungovaniu.
Viacero skúmaní potvrdzuje, že náhrada glycínu prináša so sebou mnoho pozitívnych účinkov, z ktorých sa zdali najúspešnejšími nasledujúce:
Optimálna hladina cukru v krvi
- Značne zmierňuje účinok glukózy a tým pádom aj uhlohydrátov na zvyšovanie hladiny cukru v krvi a zvyšuje účinnosť inzulínu
- Skoro vôbec nezvyšuje hladinu inzulínu, avšak hladinu prospešného glukagónu áno, čo je „protivníkom” inzulínu. Úspešne znižuje aj vysokú hladinu tuku v krvi v prípade inzulínovej rezistencie.
Pokožka
- Naša pokožka obsahuje značné množstvo kolagénu, tým pádom aj glycínu. Často skúmaným a dobre poznaným účinkom kolagénových peptidov je to, že zmierňujú výskyt vrások a zvyšujú pružnosť pokožky. Za túto vlastnosť vďačí vysokému obsahu glycínu. Ak si chceme zachovať mladistvý vzhľad našej pleti, kolagén, glycín, vitamín C, výťažok z hroznových jadierok a šupiny, ďalej bioflavonoidy predstavujú výbornú kombináciu
Nervová sústava
- Jeho malé množstvo stupňuje bdelosť a obeh v mikrokapilároch v mozgu.
Detoxikácia
- V tejto súvislosti existujú iba pokusy na zvieratách, ale podľa týchto výskumov zlepšuje funkcie pečene a tiež obličiek a stupňuje tvorbu silnej detoxikačnej a antioxidačnej látky menom glutatión.
Spánok
- Viacero výskumov sa zaoberalo blahodarnými účinkami glycínu na spánok. Medzi konštatovania patrí, že glycín užívaný pred spánkom (3 g cmúľať) zlepšuje kvalitu spánku, urýchľuje zaspávanie, ďalej zmierňuje skoré zobúdzanie a v prípade kratšieho spánku prináša viac oddýchnutý stav. Šesť hodín spánku s glycínom často prinášalo lepšiu kvalitu spánku ako osem hodín bez glycínu.
Predĺženie života
- Počas pokusov na myšiach – popri užitočnom príjme mikro/makroživín – efektívne zvyšoval životnosť myší. Tento jeho efekt dokázali už aj na opiciach a čiastočne aj na ľuďoch. (Samozrejme, z etických dôvodov nie je možné urobiť na ľuďoch celoživotný pokus s odobratím kalórií, preto záver o jeho účinku vyvodili z merania dĺžky tzv. telomérov.) Avšak dokázali dosiahnuť dlhšiu životnosť (+40%) ako v prípade odobratia kalórií v tých pokusoch na myšiach, v ktorých obmedzili príjem aminokyseliny menom metionín.
Neskôr dosiahli podobný výsledok aj takým spôsobom, keď stravu myší doplnili veľkým množstvom glycínu. Toto sa deje preto, lebo glycín obmedzuje zužitkovanie metionínu zo stravy, takto vyrovnáva pomer aminokyseliny vstrebávanej z bielkovín v krvi. U ľudí tento proces ešte neskúmali, ale predpokladá sa, že tiež je účinný. Pretože sa v mnohých potravinách nachádza veľké množstvo metionínu, v praxi je ťažko realizovateľná diéta so zníženým množstvom metionínu, avšak glycín konzumovaný po jedle (napr. dezert alebo nápoj sladený glycínom) simuluje diétu so zníženým množstvom metionínu, s účinkom predĺženia životnosti.
Glycín je vynikajúce sladidlo
Nemá pachuť, je tepluvzdorný a má približne rovnaký osladzujúci efekt ako cukor. Oproti polyalkoholom (napr. xylitol/brezový cukor, maltitol, erytritol) u nikoho nespôsobuje tráviace ťažkosti. Neoklame náš organizmus ako niektoré iné sladidlá, pretože za jeho sladkou chuťou nie sú iba prázdne kalórie, keďže glycín je prvkom bielkovín a náš organizmus sa s ním aj tak zaobchádza.
Sladká chuť znamená pre organizmus zdroj cukru a v prípade potreby z glycínu je naozaj schopný vyprodukovať cukor, tým pádom nespôsobuje hypoglykémiu. Pre svoj účinok zabraňujúci zvýšeniu hladiny cukru v krvi je výborne použiteľný na sladenie zákuskov beztak obsahujúcich veľké množstvo uhlohydrátov, keďže ich účinok náhleho zvýšenia hladiny cukru v krvi drží na uzde.
Zdroje:
- Meléndez-Hevia E, De Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci. 2009 Dec;34(6):853-72. doi: 10.1007/s12038-009-0100-9. PMID: 20093739.
- Gannon MC, Nuttall JA, Nuttall FQ. The metabolic response to ingested glycine. Am J Clin Nutr. 2002 Dec;76(6):1302-7. doi: 10.1093/ajcn/76.6.1302. PMID: 12450897.
- Jennifer F. Iverson, Mary C. Gannon, Frank Q. Nuttall, "Interaction of Ingested Leucine with Glycine on Insulin and Glucose Concentrations", Journal of Amino Acids, vol. 2014, Article ID 521941, 6 pages, 2014. https://doi.org/10.1155/2014/521941
- McCarty MF, O'Keefe JH, DiNicolantonio JJ. Dietary Glycine Is Rate-Limiting for Glutathione Synthesis and May Have Broad Potential for Health Protection. Ochsner J. 2018 Spring;18(1):81-87. PMID: 29559876; PMCID: PMC5855430.
- Cruz M, Maldonado-Bernal C, Mondragón-Gonzalez R, Sanchez-Barrera R, Wacher NH, Carvajal-Sandoval G, Kumate J. Glycine treatment decreases proinflammatory cytokines and increases interferon-gamma in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2008 Aug;31(8):694-9. doi: 10.1007/BF03346417. PMID: 18852529.
- Adeva-Andany M, Souto-Adeva G, Ameneiros-Rodríguez E, Fernández-Fernández C, Donapetry-García C, Domínguez-Montero A. Insulin resistance and glycine metabolism in humans. Amino Acids. 2018 Jan;50(1):11-27. doi: 10.1007/s00726-017-2508-0. Epub 2017 Nov 1. PMID: 29094215.
- Mohammed El-Hafidi, Martha Franco, Angélica Ruiz Ramírez, José Santamaria Sosa, José Antonio Pineda Flores, Ocarol López Acosta, Monserrath Chávez Salgado, Guillermo Cardoso-Saldaña, "Glycine Increases Insulin Sensitivity and Glutathione Biosynthesis and Protects against Oxidative Stress in a Model of Sucrose-Induced Insulin Resistance", Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2018, Article ID 2101562, 12 pages, 2018. https://doi.org/10.1155/2018/2101562
- Brind, J., Malloy, V., Augie, I., Caliendo, N., Vogelman, J.H., Zimmerman, J.A. and Orentreich, N. (2011), Dietary glycine supplementation mimics lifespan extension by dietary methionine restriction in Fisher 344 rats. The FASEB Journal, 25: 528.2-528.2. https://doi.org/10.1096/fasebj.25.1_supplement.528.2
- de Paz-Lugo P, Lupiáñez JA, Meléndez-Hevia E. High glycine concentration increases collagen synthesis by articular chondrocytes in vitro: acute glycine deficiency could be an important cause of osteoarthritis. Amino Acids. 2018 Oct;50(10):1357-1365. doi: 10.1007/s00726-018-2611-x. Epub 2018 Jul 13. PMID: 30006659; PMCID: PMC6153947.
- https://szabogalbence.hu/az-elfeledett-kollagen-avagy-a-szinhus-veszelyei/
- Bannai M, Kawai N. New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. J Pharmacol Sci. 2012;118(2):145-8. doi: 10.1254/jphs.11r04fm. Epub 2012 Jan 27. PMID: 22293292.
- Inagawa K, Hiraoka T, Kohda T, Yamadera W, Takahashi M. Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. Sleep Biol. Rhythms 2006; 4: 75–7.